Aikido – Harmonisen voiman tie

Aikido on vanha japanilainen kamppailulaji, jossa ei ole kilpailutoimintaa. Aikidon päämääränä on lopettaa konfliktit väkivallattomasti siten, että pyritään olemaan vahingoittamatta hyökkääjää.
Aikido
Lajin perustajan Morihei Ueshiban ajatusten mukaisesti ”kilpailu lisää konfliktien määrää sen sijaan, että olisi tie harmoniaan”. Kilpailussa on aina voittaja ja häviäjä ja häviäjä haluaa ottaa uusintataistelun. Kilpailun avulla ei kyetä saavuttamaan harmoniaa.

Ai – harmonia, sopusointu, rakkaus
Ki – universaali energia, elämänvoima
Do – tie, elämäntapa

Nimensä mukaisesti pyrkimyksenä on lopettaa hyökkäyshalu sen sijaan että poistettaisiin hyökkäyskyky. Pyrkimys on elää sopusoinnussa ympäristön kanssa.

Terveysliikuntaa

Aikido on hyvä työkykyä ja terveyttä ylläpitävä ja lisäävä liikuntamuoto sekä fyysisesti että henkisesti. Aikido sopii kaiken ikäisille ja sen aloittaminen on helppoa myös vanhemmalla iällä. Usein aikidotunti aloitetaan noin 15 minuutin venyttelyllä, joka jo sinällään tekee hyvää esim. toimistotyöskentelyn jäykistämälle keholle. Lisäksi harjoituksissa kehittyy kehonhallinta kokonaisvaltaisesti samoin kuin yleinen lihaskunto etenkin jalkojen ja keskivartalon osalta.

Moni aikidon harrastaja onkin todennut kuinka hartia- ja selkäkivut ovat poistuneet aikidon aloittamisen myötä. Henkisesti aikido on kuin puhdistava suihku pään sisällä. Kaikki työhön liittyvä tms. stressi unohtuu harjoituksen ajaksi täysin ja harjoituksen jälkeen on mielikin virkistynyt.

Aikido soveltuu erittäin hyvin myös vanhemmalle ikäluokalle ja naisille, sillä aikidotekniikoiden suorittamiseen ei käytetä omaa voimaa, vaan hyökkääjän voimaa pyritään ohjaamaan pyöreillä liikkeillä hyökkääjää itseään vastaan.